Carpați este printre puținele branduri comuniste din Baia Mare care au rezistat probei timpului. Hotelul a fost în vogă pentru fosta nomenclatură, dar s-a menținut și în preferințele actualei protipendade, ceea ce demonstrează că în afara moștenirii de brand și a pornirilor nostalgice, a avut parte de un management bun ce a favorizat supraviețuirea mărcii pe o piață tot mai concurențială.
Comuniștii n-au fost prea originali în a denumi fabricile, uzinele ori cooperativele pe care le înființau. Preferau acronimele ori se inspirau din toponimia locului și simbolistica „Epocii de Aur”. Prin urmare, în 1969, când hotelul și-a deschis porțile, acesta purta numele Gutinul, de la varianta populară a Munților Gutâi.
Poziția ultracentrală, faptul că era nou, că avea program artistic și mâncare bună l-au făcut tot mai căutat nu doar de turiștii români și străini, ci și de băimăreni. Cei mai în vârstă își aduc aminte de serile dansante petrecute în restaurantul hotelului, dar și de faptul că astfel mai puteau vorbi cu cetățenii veniți din Occident.
După trei ani de funcționare, hotelului i s-a făcut al doilea „botez”, iar în loc de Gutinul, cum se numeau mai multe unități cooperatiste din Baia Mare, a devenit Carpați.
Reclamă pentru apă caldă și încălzire
Hotelul era gestionat în acea perioadă de OJT Maramureș, iar actualul proprietar al brandului, Martin Hulbar, lucra în cadrul lui ca șef de sală. După schimbarea de regim, a intervenit și schimbarea gestionarilor. La doi ani după 1989, Carpați a fost închiriat, iar după încă un an a fost vândut. Astfel, Martin Hulbar a devenit șef peste șefii de sală, după ce împreună cu soția lui, Maria, a achiziționat proprietatea în rate.
Într-o perioadă în care locuințele băimărenilor, dar și restul unităților de cazare erau dependente de sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, dotarea hotelului cu o centrală proprie a fost o mare realizare.
Pe parcursul anilor, progresul s-a văzut și în alte spații. S-au cumpărat lifturi noi, s-a modernizat bucătăria și s-au adăugat facilități pentru ca hotelul să obțină 4 stele.
Hotel pentru președinți și vedete
Notorietatea hotelului Carpați a crescut gradual, administratorii spunând că un factor important în acest sens a fost și continuă să fie calitatea serviciilor. Chiar dacă municipiul Baia Mare este, de cele mai multe ori, doar un oraș de tranzit, în care turiștii își petrec o noapte, cel mult două, aprecierile acestora indică necesitatea unei asemenea locații în oraș.
Pentru soții Hulbar hotelul a devenit însă „acasă”, motiv pentru care, chiar și după pensionare, își petrec fiecare zi alături de angajați și clienți. Tot “acasă” este și pentru fiica lor, Meda Grumaz, care administrează hotelul împreună cu mama ei.
Cu toții se ocupă ca oaspeții lor, unii de rang înalt, să aibă toate condițiile. Până acum de ele au beneficiat mai toți președinții României, la Carpați fiind cazați Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, dar și vedete naționale și internaționale.
„La noi au dormit Regele Mihai și Regina Ana. Recent, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, s-a cazat la noi și e a doua oară deja. Sunt multe celebrități. Începând de la politicieni, până la vedete, toți au poposit la noi”, spune Maria Hulbar.
Cât privește perspectivele de dezvoltare, se urmărește creșterea gradului de confort. „Nu poți să zici care a fost cea mai mare reușită a noastră, pentru că în fiecare zi te bucuri de ceva. În fiecare zi realizezi ceva, mai faci un pas, mai mergi un pic înainte”, susține Meda Grumaz.