Un drum bătut cu dragoste și dor

Publicat in Povestile creatorilor, Viață fără de moarte


Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Cât de mult trebuie să iubești satul autentic românesc, cu peisaje, tradiții și oameni, încât să-ți dedici timpul și resursele, uneori până la epuizare, pentru a realiza un festival prin care să încerci să-ți aduci contribuția la păstrarea vie a lui?

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este „dovada de dragoste” pentru satul maramureșean a irlandezului Peter Hurley care, de șapte ani de zile, face eforturi incredibile pentru a arăta lumii întregi experiențele de neuitat pe care poți să le trăiești în mijlocul oamenilor din satele Maramureșului.

Dacă ai ajuns în Maramureș la mijlocul lunii august și nu ai luat parte la unul dintre evenimentele organizate în cadrul festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, înseamnă că… trebuie să revii. În fiecare an în apropierea sărbătorii de Sfântă Mărie Mare, care este celebrată pe data de 15 august, Peter Hurley pregătește o serie de evenimente menite să pună în valoare cultura tradițională românească și să le ofere participanților experiențe unice, care să le dezvăluie bogăția satelor vii ale României.

Anul acesta, sub conceptul Satele Unite ale Maramureșului, festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel a reușit să reunească toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului, la nivelul fiecăruia fiind organizat câte un eveniment care a promovat valorile satului tradițional. Astfel, turiștii prezenți în Maramureș au avut ocazia să facă o vizită cu căruța la o stână de oi, să ia parte la o seară de muzică, să facă o vizită la un meșter popular sau să participe la multe alte acțiuni. Unul dintre aceste evenimente a fost Școala de Vară „Moș Pupăză” inaugurată în acest an în onoarea meșterului popular Petru Godja, supranumit „Moș Pupăză”, care a încetat din viață la începutul acestui an.

Peter Hurley - Drumul Lung spre Cimitirul Vesel - Maramures

Peter Hurley

Uși deschise de amintirea lui Moș Pupăză

„Încă din anul 2010, fiecare ediție a acestui proiect a însemnat o piatră de temelie pentru ceea ce simțim că s-a realizat în acest an, 2016, la ediția cu numărul șapte a festivalului. S-a făurit ceva unic la ediția din anul acesta. De șapte ani am tot bătut la ușă și anul acesta abia am simțit că s-a deschis portița. Cred că Moș Pupăză a deschis-o! Nu este meritul meu. Mă simt fericit că am contribuit, dar un spirit colectiv nu aparține cuiva. Nu are bilet de intrare. Nu poate fi îngrădit. Noi toți, cei care am participat, indiferent ce am făcut, la pregătire sau la implementare, toți cei care am mărturisit momentul, am devenit păstorii primului «Festival Fără Frontiere!». Și tare frumos este. Mulțumesc, Moș Pupăză!”, spune inițiatorul festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, Peter Hurley.

Doi irlandezi în dialog cu vocile din Cimitirul Vesel

Peter Hurley își amintește cu nostalgie că în anul 2003 a ajuns prima dată în Maramureș, la 9 ani după ce venise în România, și mărturisește că „a fost dragoste la prima vedere”. În 2007, Nicu Covaci de la Phoenix i-a insuflat ideea unui festival celtic, iar în 2009, compozitorul irlandez Shaun Davey a creat compoziția „Vocile din Cimitirul Vesel”, cele două momente stând la baza ideii de a realiza un festival de tradiții ale satelor în Maramureș. A urmat alegerea unui nume, la care au contribuit mai mulți prieteni, dar și crearea unui logo al proiectului.

Drumu-i lung, pe el mă duc…

„Numele a venit pur și simplu, la un brainstorming în 2010 cu un grup de prieteni. Tocmai fusesem în prima vizită la Săpânța, unde am bătut la ușa părintelui paroh Grigore Luțai cu mesajul «Uitați-vă, Părinte, ce a făcut un irlandez pentru voi!», prezentând CD-ul lui Shaun Davey, «Vocile din Cimitirul Vesel». Discutam despre cât de lung fusese drumul cu trenul, de la București în Maramureș. A rezultat astfel conceptul «Drumul lung spre Cimitirul Vesel».”, își amintește Peter Hurley.

Astfel, în august 2010, Peter Hurley realiza prima ediție a festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel. De atunci, în fiecare an, cu uriașe eforturi financiare și logistice, Peter Hurley se dedică satului maramureșean și le propune localnicilor și turiștilor deopotrivă un program cultural-artistic care pune în valoare tot ceea ce are mai de preț satul maramureșean: oamenii, portul, obiceiurile, muzica, dansul și, nu în ultimul rând, mâncărurile și băuturile tradiționale.

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Sus pe Bradova – concert Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Punți spre noi înșine

„Creăm punți. Punți între România urbană și România rurală. Punți între locuitorii României și vizitatorii de peste graniță. Și mai ales, în fiecare sat, punți între generații. Aceste punți au ca scop împărtășirea! A timpului, a energiei, a bucuriei, crearea și sudarea relațiilor între oameni, într-un context rural autentic. Credem că odată ce oamenii se vor îndrăgosti de satul autentic viu, vor înțelege de ce acesta este atât de important. Atenție! Nu pentru săteni, ci pentru ei înșiși! Astfel, acel cineva – indiferent dacă e român sau străin – va începe să lupte pentru continuitatea satului viu, va trece de la un om «pasiv îngrijorat» la un om «activ implicat».”, rostește ca pe-un crez Peter Hurley.

Maramureșul inspiră mințile creative ale Europei

„Cultura tradițională românească este una vie. Edițiile trecute au dovedit că această trăsătură esențială – faptul că este ultima cultură europeană autentică încă «vie» – este o puternică sursă de inspirație pentru mințile creative ale Europei. Maramureșul este unul dintre ultimele locuri unde există o continuitate a satului autentic viu. Este locul perfect de întâlnire pentru o Europă în căutare de valori perene și un patrimoniu în căutare de menire.”, explică Peter Hurley.

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel poate fi asemănat cu cel care l-a creat, fiind un eveniment care vorbește despre pasiune și bucurie, care este liber în exprimare, cu frică de Dumnezeu și care caută şi descoperă comori vii. Cu toate că în fiecare an propune o nouă desfășurare de evenimente, festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este plin de creativitate, emoție și energie pozitivă.

Peter Hurley își dorește ca, în continuare, festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel să fie „un generator de bucurie și de experiențe autentice” și să continue pe același drum, cu „acțiuni concrete, bine focusate, care pot contribui la schimbarea situației satelor Maramureșului, ale României, ca acestea să nu se piardă în fața unui ocean de indiferență.”

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Atelier – Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016

Foto: Diana Cherecheș, Ovidiu Marian, Călător prin Maramureș

Vezi și alte informații despre brandul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel…

RelatedPost

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *