Câte bătălii eroice și fapte cavalerești nu i-a dedicat viteazul Don Quijote idealului său feminin întruchipat de domnița Dulcineea! Câte aventuri nu s-au adunat pe lungul drum al descoperirii de sine! Cam pe aceleași cărări, când drepte, când șerpuitoare, pare să fi pășit și cavalerul rătăcitor Liviu Fagi, încăpățânat să mențină orășelul Baia Sprie pe harta producătorilor de dulciuri din România.
Dacă ți-ar spune cineva că din cele 25.000 de tone de ciocolată produse la nivel național anual, aproximativ 2.000 de tone pleacă din Maramureș, ai crede că-i o glumă. Ei bine, nu e. Fabrica de ciocolată din orășelul Baia Sprie, cunoscută datorită brandului Galactic, produce, anual, aproape 10% din ciocolata românească. Pe lângă mărcile proprii, se realizează peste 80 de sortimente de produs pentru supermarketurile și hipermarketurile care vând în România.
Să te „bați” cu giganți precum Mondelez sau Nestle ani la rând și să reușești să mergi mai departe este mare lucru. Asta face, zi de zi, fabrica de ciocolată Food Distributione SRL din Baia Sprie, în condițiile în care companii mari precum Kandia ori Feleacul s-au închis, iar în prezent, ciocolată se mai produce în România doar în București și în Baia Sprie. Însă ciocolatierul Liviu Fagi, manager general și acționarul majoritar al fabricii din Baia Sprie, nu renunță la tot ce a construit până în prezent, ba chiar are planuri de dezvoltare pentru afacerea căreia i-a dedicat 20 de ani din viață.
Orășelul Baia Sprie a câștigat duelul cu capitala României
Prima ciocolată Galactic a fost produsă în 1997 în Baia Sprie, după o licență cumpărată de la compania Cadbury’s din Anglia. Numele a fost inspirat de un produs similar britanic, numit Galaxy, care făcea referire la Milky Way sau, în limba română, Calea Lactee.
„Am pornit de la o licență după produsul Galaxy. Ideea de a deschide fabrica în Maramureș a fost a mea. Am insistat foarte mult să o aducem aici, la un moment dat chiar am condiționat implicarea mea în afacere, pentru că investiția era programată inițial în București”, își amintește managerul fabricii de ciocolată din Baia Sprie, Liviu Fagi.
300 de rețete înregistrate la OSIM
El a învățat meseria de ciocolatier în Marea Britanie, de unde a și cumpărat prima rețetă. Treptat, a creat însă produse noi, ajungând în prezent să aibă peste 300 de rețete proprii care sunt în producție.
„Absolut toate rețetele îmi aparțin. Sunt făcute în laboratoare proprii, implementate, înregistrate la OSIM ca și drepturi de autor de către mine, tot ce există în acest moment pe piață este marcă înregistrată”, dezvăluie Liviu Fagi.
Pe lângă rețetele premiate cu medalii de aur la saloane naționale și internaționale, cele mai mari reușite ale fabricii de ciocolată din Baia Sprie sunt: recunoașterea calității unor produse pe nișe de consum foarte dificile, cota de piață mare la care a ajuns, supraviețuirea în condițiile în care se luptă cu giganți internaționali care au bugete uriașe de marketing, precum și faptul că reușește să exporte în țări precum Ungaria, Franța, Spania, Italia sau Israel.
Fabrica de ciocolată din Baia Sprie se mândrește cu numeroși clienți care consumă produsele Galactic de aproape două decenii.